3 literes cseréplábos
15.500 Ft
3 literes fedeles cserép főzőedény.
A cserépedények használata nem csak a kemencébe, hanem a konyhába egy gáz, vagy villanytűzhelyen és sütőben is lehetséges, azonban vigyáznunk kell, mert némileg másképp kell használni őket, mint a jó néhány évtizede, évszázada megszokott bádog edényeket. Ezt szeretném röviden ismertetni, néhány képpel illusztrálni : Ha gáztűzhelyen használjuk cserépedényünket szükség van egy teli vas lap lángelosztóra. Kerámia lapos tűzhelyen ez nem szükséges, de a legkisebb fokozatról kell indítani a melegítést, lassan fokozatonként följebb kapcsolva, a tűzhely maximális teljesítményének legfeljebb a 40 százalékáig. A cserépedényt a még hideg lángelosztóra, vagy főzőlapra helyezzük, azután kezdjük a melegítést. Gáztűzhelyen az első 10-15 percben amíg fel nem melegszik az edény, kapcsolhatunk nagyobb fokozatot, de ha már meleg a víz és a hozzávalók is bekerültek edényünkbe, vegyük le a lángot takarékra, és fedő alatt főzzük lassan. Az edényünk mindig legyen tele legalább félig, üresen ne melegítsük ilyen módon. Hagymát dinsztelni ezekben a cserépedényekben tilos, pláne a dinsztelt hagymát és zsiradékot felönteni vízzel. A főznivalókat a vízhez adjuk hozzá, a hagymát is. Én nem szoktam külön megpirítani a hagymát, de ha erre igény van, akkor a pirítást egy külön fém lábosba végezzük! Először a húsféléket tegyük a vízbe, mivel ezek igénylik a leghosszabb ideig a főzést. Rögtön fűszerezhetjük is. Ha elfőne a víz, vagy sűrűnek találjuk, utólag önthetünk hozzá, a közepébe elkavarva.